H | Residence

"Living inside out | in the city".

The H | Residence project is located in an up and coming neighborhood on Hong Kong Island. Though very much shaped by high-rise buildings of the last three decades, the area has still a decent amount of old walk up buildings, revealing the richness of the city’s urban history. The neighborhoods texture consists of many layers of numerous patterns, colors and materials. The result is a vibrant and intense atmosphere, lively and contrasting, yet at times busy and overwhelming.

Giving this setting the project of the H | Residence has two main objectives. On one hand the 2-bedroom apartment is meant to provide a calm and neutral living space counter-balancing the cities rich textures. On the other hand the space is suppose to be highly linked to its urban environment blurring the boundaries between the inside and the outside and submerging the residence into the cityscape.

Located in an old walk up building, the apartment has aspects to all four building sides, linking its interior with its surroundings through black-framed windows looking out to a park, a buzzing street, a back alley and a backyard. To blur the interior with the exterior two large sliding windows replaced the multiple smaller windows in the main north facing outer wall. When opened up they transform the entire living and kitchen space into an urban balcony, giving access to an herb garden that provides the essentials for the owners cooking avocation.

The apartments interior is held in a minimal almost monochrome environment where only furniture pieces and a reflective brass wall set some color dots. The kitchen is made of white Corian resembling a monolithic block. Hanging cupboards are held in a stainless steel finish to enhance the spatial idea. Kitchen counter, vanity and study table all align in height with the adjacent windows, strengthening the relationship to the exterior. In order to maximize the perception of space and allow for the best lid environment partitions are all made of glass, giving the apartment a loft space atmosphere. Privacy is only given through curtains to essential spaces. The floor finish is a light grey burnished concrete, which enhances the continuity of space. All storage is integrated either into walls or furniture to strengthen the minimal appearance of the apartment.

Project Title: “H | Residence”
Location: Hong Kong SAR
Design year: 2015
Construction year: 2015-2016
Type: Residential Refurbishment
Client: undisclosed
Constructed Area: 50 sqm

 H Residence   Living Inside out | in the city 
 Minimal Kitchen Design   Rocker Lange Architects 
 Living inside Out in the city   Rocker Lange Architects 
 Urban Balcony, Rocker Lange    H Residence, Living inside out 
 L-shape kitchen, Rocker Lange    Corian Kitchen, Minimal Design 
 Minimal Design Hong Kong   Interior Design, Rocker Lange 
 Minimal Design   burnished concrete flooring 
 Curtain Partition   Minimal Architecture 
 Brass Mirror, Minimal Design   Rocker Lange Architects 
 Minimal Bathroom, Minimalism   Refurbishment Walk Up building 
 Brass Mirror   Corian Bathroom, Rocker Lange 
 Plan Walk Up Building Hong Kong   Renovation Walk Up building 


Rocker-Lange Architects


Ingeborg M. Rocker
Christian J. Lange

Cambridge, MA, London, England, Hong Kong


2015 100 Van Ness, Urban Adapter, sculpture bench
2015 Shanghai Lilong Tower Urbanism, Towards an Urbanism of Parametric Preservation
2014 The Ideal City of Refigured Civic Space, Hong Kong & Shenzhen Biennale, Hong Kong
2013 Blend-es-Scape, Beijing, China, A pavilion for the Fifth International Architectural Biennale Beijing 2013
2013 Taichung Cultural Centre, Taichung, Taiwan
2012 Wallhouse, Cambridge, USA,GSD Pavilion 2012 2012 Density & Openess Reviseted: Recoding Building Bulk in Hong Kong, Hong Kong & Shenzhen Biennale, Hong Kong
2011 Busan Opera House, Busan, South Korea
2010 Serial Architecture Systems of Multiplicities, Venice Biennale, Venice, Italy
2010 Tokyo Fashion Museum, Omotesando, Tokyo, Japan
2009 Urban Adapter, Hong Kong & Shenzhen Biennale, Hong Kong
2009 Catalytic Connector - Museum of Natural History, Copenhagen, Denmark
2009 Living Bridge London Bridge, London, UK
2008 Villa Inside|Out Outside|In, The Ordos 100, Mongolia, China
2007 Domicile Heldt, Eckernfoerde, Germany
2006 Villa Risse, Krefeld, Germany

Product Design

2010 Zhuhai Lounge
2009 SP-Table_01
2009 SP-Table_02
2009 Urban Adapter


2010 Parametric Structures, Spring Seminar, The University of Hong Kong, Department of Architecture
2009 On the Brink, Spring Seminar, Harvard University, GSD
Versioning: Architecture as Series
Cross scalar and functional scaling: adaptive facades
Algorithmically controlled surfaces


2008 Versioning: Architecture as Series?
2008 Berechneter Zufall: Max Benses Informationsaesthetik
2008 Architectures of the Digital Realm: Experimentation by Peter Eisenman / Frank O. Gehry
2006 Digital Revolution: Feedback between Architecture, Technology, and Culture
2006 Calculus-Based Form: An Interview with Greg Lynn
2006 When Code Matters, in Programming Cultures: Design, Science, and Software
2005 Re-Coded: Studio Rocker
2004 Das Denkmal fuer die Ermordeten Juden Europas in Berlin: Erinnern, Bewahren, Hinterfragen
2004 Virtuale: Il Senza Forma in Architettura: Di Ingeborg Rocker
2003 Fugitive Realities: Konrad Fiedler
2002 Versioning Informing Architectures, in: Versioning: Evolutionary Techniques in Architecture
1998 Memorizing, Maintaining, Questioning: Memorial to the Murdered Jews of Europe, Peter Eisenman
1998 The Virtual: The Unform in Architecture